Samenwerking succesfactor van traineepool Waterschapstalent
Zestien jonge talenten werken en leren op dit moment bij verschillende waterschappen. Onder de naam Waterschapstalent hebben de hoogheemraadschappen Rijnland, Schieland en de Krimpenerwaard, Hollands Noorderkwartier en de waterschappen Hollandse Delta en Rivierenland gezamenlijk een traineepool opgezet. Vooralsnog zijn zowel de deelnemende organisaties als de trainees uitermate enthousiast.
De trainees zijn pas afgestudeerde, jonge mensen met een afgeronde hbo- of wo-opleiding in richtingen als civiele techniek, hydrologie, land- en watermanagement en aardwetenschappen. Zij werken in 2014 en 2015 steeds acht maanden bij verschillende waterschappen. Ook volgen ze gedurende de gehele periode een opleiding rond persoonlijke en professionele ontwikkeling bij JS Consultancy.
Energie
Miriam van Kuijk, secretaris-directeur Schieland en de Krimpenerwaard: “De jonge talenten hebben onze harten gestolen met hun aanstekelijke energie, de vele vragen die ze stellen en de manier waarop ze zaken ter discussie stellen. Maar ook doordat ze bijvoorbeeld de kennis over het ene waterschap meenemen naar het andere. Wat de talenten bijzonder leuk vinden, is het hoppen van de ene naar de andere organisatie. Ook de opleidingsdagen die in het teken staan van persoonlijke ontwikkeling en samenwerking motiveren hen enorm. En dat is belangrijk: natuurlijk hebben we de mensen met dertig jaar ervaring nodig, maar óók die nieuwe, frisse blik. Daarvoor willen ons nadrukkelijk richten op jonge medewerkers. Ons werk blijft nu eenmaal noodzakelijk; denk maar eens aan het Deltaplan dat net is vastgesteld.”
Samenwerken
De waterschappen trekken gezamenlijk op om het traineeship goed te borgen en de naamsbekendheid van waterschappen als aantrekkelijke werkgever te versterken. Miriam van Kuijk: “De samenwerking tussen de waterschappen vormt een belangrijke meerwaarde. Dat horen we ook van de trainees.”
Trainee José Kooi: “Doordat de trainees bij verschillende organisaties werken, krijgen medewerkers eigenlijk vanzelf meer over elkaar en elkaars manier van werken te horen.” Trainee Ruud Leibbrand: “En ook wij blijven alert en flexibel doordat we merken dat iedere organisatie een andere cultuur en een eigen aanpak heeft.”
Professioneel
De kracht van de samenwerking is verder dat je het uitermate professioneel kunt aanpakken. Programmamanager Arlette Malawau coördineert de implementatie en uitvoering van de traineepool: “Een jaar voor de aanvangsdatum zijn we met het project gestart. Uiteraard hebben we daarbij veel gesproken over de inhoud van het traject. Wat bieden we de jonge talenten? Hoe gaan we samenwerken? Sowieso wilden de waterschappen meer samen gaan doen en dit project past daar uitstekend in.”
Ruim van tevoren is er gestart met de voorbereiding van de werving, onder andere via social media. JS Consultancy heeft verder ondersteuning verleend bij de inrichting van de eigen website www.waterschapstalent.nl en werving via advertenties en hogescholen en universiteiten. De selectie was al even gedegen en omvatte onder meer een informatiemiddag, een assessment, een interview en een finale selectiedag met de verschillende opdrachtgevers. Arlette Malawau: “Bij de keuze voor JS Consultancy was de kwaliteit van de opleiding en de persoonlijke begeleiding doorslaggevend. Onze relatie heeft zich in korte tijd ontwikkeld van die van opdrachtgever/opdrachtnemer naar een gelijkwaardige partnerrelatie waar we zeer tevreden over zijn.”
Binnen Waterschapstalent werken de waterschappen samen met JS Consultancy, dit jaar voor het vierde achtereenvolgende jaar verkozen als Beste Dienstverlener voor de Overheid. Naast programma’s rond jong talent verzorgt dit bureau advies en interim-diensten, opleidingen, werving & selectie en mobiliteit.
Behoefte aan inspiratie in de vorm van een (interim) professional of een young professional? Neem dan contact op met Frank Puchala, senior adviseur Bedrijfsvoering. Bel 06 – 33 32 19 80 of mail frankpuchala@jsconsultancy.nl.