Alexander Nefs: “Met een traineeship zet je jezelf in de kijker”

Twee jaar geleden startte Alexander Nefs als trainee vaarwegen bij de Provincie Zuid-Holland op de afdeling Beheerstrategie. Inmiddels is het trainee-af en werkt hij  als beleidsondersteunend medewerker water bij de afdeling Water en Groen. Hij houdt zich bezig met het waterbeleid van de hele provincie. Het ultieme bewijs dat een traineeship helpt met ‘jezelf in de kijker zetten’, zoals Alexander het zelf omschrijft.

“Toen ik startte had ik twee klussen. Ik deed een project om het gebruik van vaarwegen in de provincie in beeld te krijgen. Daarnaast werkte ik aan een handboek voor technische eisen van objecten binnen de vaarwegen. Denk aan hoe wachtplaatsen eruit moeten zien, welke materialen gebruikt moeten worden en welke krachten een rol spelen.”

Vragen stellen werkt.

“Ik werd al snel opgenomen in het team. Iedereen op de afdeling beleeft de verjonging op de afdeling als positief en ik was dan ook lang niet de enige trainee. Ik werd ook opgevangen door mensen die er een half jaar of een jaar voor mij kwamen werken en op mijn beurt sta ik nu weer klaar voor een nieuwe lichting.  In de eerste periode als trainee heb ik eigenlijk heel veel vragen gesteld en om eerlijk te zijn doe ik dat nog steeds. Dit heeft mij geholpen maar de organisatie ook. Die krijgt als het ware een spiegel voorgehouden op het moment dat iemand vragen stelt over de dagelijkse gang van zaken of de manier van werken.”

Programma biedt meerwaarde

Waarom je voor een traineeship of talentprogramma zou moeten kiezen?

Als je net bent afgestudeerd heb je weliswaar veel kennis maar nog weinig of geen werkervaring.

Met een programma krijg je niet alleen een opleiding, maar ook allerlei ondersteuning als coaching en intervisie. Met andere talenten bespreek je bijvoorbeeld casussen. Niet zozeer over de inhoud, dat lukt prima met collega’s, maar bijvoorbeeld over: hoe zorg je dat een overleg het resultaat oplevert dat je wenst? Ik herinner me een paar trainees die door een college waren uitgenodigd om aanwezig te zijn tijdens een raadsvergadering en toen alleen maar stukken mochten kopiëren. Hoe ga je dan het gesprek aan waarin je uitlegt dat je geen stagiaire bent maar een betaalde kracht? Juist in communicatieve en gespreksvaardigheden biedt een trainee- of talentprogramma absoluut een enorm voordeel.”