Dagmar Winkelhorst, winnaar JAvhJ2015: “Lef, overtuiging en vertrouwen!”

De nominatie voor de verkiezing van Jonge Ambtenaar van het Jaar 2016 is in volle gang. De winnaar van afgelopen jaar, Dagmar Winkelhorst, verwoordt hieronder wat jonge mensen bij uitstek kunnen bieden binnen de overheid. “Jonge mensen zijn op zoek naar het ‘waarom’.”

Dagmar: “De verantwoording van de overheid zou wat mij betreft meer gericht kunnen en moeten zijn op het leveren van kwaliteit in dienstverlening. Dat betekent dus ook dat je medewerkers moet (willen) hebben die ‘weten waar ze van zijn’ en zorgen dat zij de dingen doen die daarbij passen. Zij hebben daarvoor vertrouwen nodig en ruimte om hun werk te doen. Leidinggevenden en bestuurders zouden hun medewerkers hierin zo goed mogelijk moeten faciliteren of ondersteunen en hen stimuleren.

Welke bijdrage kunnen jonge mensen leveren?

Iedereen heeft zijn eigen kwaliteiten. Dat is niet zozeer gekoppeld aan een generatie. Voor de hand ligt dat jongeren meer gewend zijn overal hun informatie vandaan te halen (online en offline netwerken en media) en daar ook vaak handiger in zijn. Vaak wordt daarnaast gesteld dat jongeren ‘frisse’ ideeën hebben. Dat klopt niet. Startende ambtenaren hebben vaak geen idee: dat is juist een kracht. Hierdoor zorgen zij dat ze goed geïnformeerd zijn. Dat betekent dat ze vragen stellen, vaak aan meerdere personen. Dit zorgt ervoor dat ze soms met nieuwe of betere ideeën kunnen komen dan mensen die op basis van ervaring en routine hun werk doen. Hier ligt naar mijn idee hun grootste bijdrage.

Geen idee hebben is juist een kracht’

Het enige wat je hoeft te doen om te weten of je met de ‘juiste’ zaken bezig bent is te vragen: ‘waarom’? Door dit een aantal keer achter elkaar te doen, kom je vanzelf achter de bedoeling van werkzaamheden. Eigenlijk best simpel…

Wat heeft een jonge ambtenaar nodig om zijn of haar doelen te bereiken?

Je kunt als starter niet verwachten dat je meteen vanaf dag een de organisatie kunt veranderen en hoewel vragen worden gewaardeerd, zitten mensen ook niet te wachten op een stuiterbal die denkt het meteen allemaal anders te moeten doen. De kunst is om een organisatie te leren kennen, goede vragen te stellen en vast te houden aan wat je denkt dat het goede is. Dus lef, overtuiging en vertrouwen combineren met doorzettingsvermogen en een gezonde dosis geduld – niet te veel hoor, je mag best de randjes opzoeken…

Waarom is de verkiezing Jonge Ambtenaar van het Jaar van belang?

Wat mij betreft vanwege het positioneren van de jonge(re) ambtenaar. Zorgen voor een podium waarop en waardoor deze generatie haar visie kan laten zien. Voor mij heeft het de mogelijkheid geboden om de manier waarop ik denk dat ambtenaren hun werk zouden moeten doen met meer mensen te delen en hen hiermee hopelijk te inspireren.”

Zoekt u ook jonge mensen met lef, vertrouwen en doorzettingsvermogen voor in uw team? Wij hebben ze in huis! Neem contact op met Herrie Geuzendam, onze directeur Bedrijfsvoering. Bel 06 20 21 82 27 of mail naar herriegeuzendam@jsconsultancy.nl.