De rol van intuïtie in control

We hebben als controller geleerd “blind” te varen op de stuurindicatoren van de beschreven processen maar vertellen die ons de hele waarheid? Worden daarmee de juiste risico’s afgedekt? Of is er meer tussen hemel en aarde waar je op kan vertrouwen?

Vertrouwen

Afgelopen weekend zat ik een beetje primitief te doen in een Nederlands bos: koken op een ‘zelf gemaakt’ vuurtje, wassen in een stromend beekje, je kent het wel. Naast weer even rust creëren in je hoofd was het vooral weer leren vertrouwen op wat wij als mensen al tienduizenden jaren kunnen, leven in het bos en met wat het bos je geeft. In het kort, een beetje meer vertrouwen op het onderbuikgevoel.

In ons tijdperk van big data, cognitieve computers zoals Watson (IBM) en prestatie-indicatoren, zouden we bijna vergeten dat er nog meer op aarde is dan getallen en cijferreeksen. Watson is daarbij een interessant voorbeeld van een geautomatiseerd platform dat verschillende gestructureerde en ongestructureerde data kan combineren tot relevante informatie. Zoals de Chief Business Strategist van IBM Watson aangaf, we hebben niet zozeer last van een data overload, maar van het falen van de bestaande filters (Financieel Dagblad, 9 mei 2015). Cognitieve computers zijn in staat hun filters aan te passen en daarmee de gebruiker van betere informatie te voorzien.

Menskracht

Omdat Watson nog niet aan Nederlandse gemeenten wordt geleverd moet wij hetzelfde doen maar dan met menskracht en beperkte rekenkracht. Dat betekent dat ook wij als controllers, managers en adviseurs onze filters moeten aanpassen om relevante data te onderscheiden van irrelevante. Best een forse klus. En daar komt het onderbuikgevoel weer om de hoek kijken. Welk gevoel heb je bij een proces en de risico’s? En welke data geven informatie over de kwaliteit van het proces. Zo’n gevalletje van een traplift bij een 90-jarige in Alphen overkomt je echt niet als je daar even goed over nadenkt en je realiseert dat imagoschade een veel grotere kostenpost is dan het niet toekennen van een traplift. Hoe formeel ook juist is gehandeld, de wereld ervaart dat toch anders.

Dus controllers aller landen, gooi je schoenen uit, ga met je voeten in een beekje zitten en laat je onderbuik eens vertellen waar de ellende in de processen echt zit. Wedden dat je met iets anders komt dan dat er nu op papier staat?

Wilt u uw team versterken met een controller die blind durft te vertrouwen op zijn of haar intuïtie? Wij hebben ze in huis! Neem contact om met Herrie Geuzendam, directeur Bedrijfsvoering. Bel 06 20 21 82 27 of mail naar herriegeuzendam@jsconsultancy.nl