Docenten Zijlstra Center: ‘Wij leiden dé jonge talenten voor de overheid op’

Het Zijlstra Center van de VU Amsterdam en JS Consultancy bieden een interessant opleidings- en praktijkprogramma voor pas afgestudeerde jongeren met een economische of aanverwante opleiding. Hoofddocenten Tjerk Budding en Pieter Veen gaan in op de kracht van hun opleiding en de betekenis voor de overheid.

Het Zijlstra Center is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een kennis- en onderwijscentrum voor de publieke sector, onder meer bekend van de CPC-opleiding en het PE-programma voor controllers. In het voorjaar van 2015 kwam daar een opleiding bij op het gebied van control voor executives; een ‘klasje’ van dertien concerncontrollers. Sinds 1 april van dit jaar is het aanbod uitgebreid met een opleiding voor jonge mensen die aan het begin staan van hun carrière: het programma voor young public controllers, ofwel het YPC-programma.

Waarom een speciaal programma voor deze jongste lichting?

Tjerk Budding 2015

Tjerk Budding: “Jonge mensen zijn een waardevolle toevoeging voor innovatie van control.”

Tjerk Budding: “Wij geloven dat juist jonge mensen een waardevolle toevoeging kunnen zijn op het gebied van de innovatie van control bij de overheid. Als je als junior controller begint, moet je wel een bepaalde achtergrondkennis hebben. Ons programma is gericht op young professionals die recent zijn afgestudeerd met een relevante master. Het hoeven niet per se economen te zijn; ook bestuurskundigen met aantoonbare economische kennis en affiniteit zijn geschikt. We hebben de ambitie om hen zo snel mogelijk de benodigde relevante basiskennis aan te reiken, zodat zij in hun nieuwe rol meteen toegevoegde waarde kunnen leveren. Om goed te functioneren in de publieke sector moet je namelijk wel weten hoe de financieringsstructuur van een gemeente in elkaar zit of hoe het wettelijk en staatsrechtelijk geregeld is.”

Wat bieden jullie deze jonge mensen?

Pieter Veen

Pieter Veen: “Jonge mensen verwonderen zich nog zo mooi.”

Pieter Veen: “Wij bieden met JS Consultancy een intensief programma van een jaar met intervisie en begeleiding. Tegelijkertijd gaan deze young professionals aan de slag bij de overheid. De kandidaten zijn in dienst bij JS Consultancy en worden gedetacheerd bij ambitieuze opdrachtgevers. De jonge mensen die starten binnen dit programma zijn zeer talentvol. Het is de bedoeling dat ze bijdragen aan innovatie bij de overheid en bijvoorbeeld niet worden ingezet om de achterstallige boekhouding bij te werken. Zij hebben nadrukkelijk een naar buiten gerichte rol. Zo coachen wij ze ook. Het gaat dan niet alleen om kennis maar ook om de vaardigheden. In welke context sta je en wat betekent dat voor je functioneren? Wat is je rol in het team? Deze competenties krijgen alle aandacht. Het leuke van deze opzet is verder dat deze jonge mensen zich veel verwonderen en dat ook met elkaar delen. Elke verbazing kan de bron zijn voor een vernieuwing. Bovendien vormen de deelnemers hun eigen netwerk met elkaar waarbinnen zij kennis en ervaring kunnen blijven uitwisselen.”

Waarom werken jullie samen met JS Consultancy in dit programma?

Pieter Veen: “JS Consultancy is sterk in werving, selectie en detachering. Anderzijds zijn wij vanuit het Zijlstra Center sterk in het opleidingsaanbod voor professionals binnen de publieke sector . Wij zijn ervan overtuigd dat wij vanuit de krachten van beide partners kunnen zorgen voor een kwalitatief hoogstaande opleiding.”

Bent u zo’n enthousiaste teamleider financiën of  hoofd control en wilt u ook aan de slag met een young professional? Herrie Geuzendam, directeur Bedrijfsvoering bij JS Consultancy maakt graag een afspraak met u voor een goed gesprek! Bel 06 – 20 21 82 27 of mail herriegeuzendam@jsconsultancy.nl.

Logo Groot Kleur GIF