Een traineeship is meer dan een opdracht

“Vaak denken de trainees net even anders. Door hun onbevangenheid, analytisch vermogen en doordat ze niet gevangen zitten in het ‘keurslijf’ van de gemeente, komen ze met andeBianca rumpenre ideeën en invalshoeken. Dat is die frisse blik die wij als gemeente graag zien en nodig hebben.”

Gemeente Haarlemmermeer heeft voor de vierde keer een groep trainees in dienst. Deze trainees werken voor verschillende afdelingen en zijn bovenformatief: dit betekent extra capaciteit voor de betreffende afdelingen. Hierdoor hebben de trainees de ruimte en tijd om goed aan een specifieke opdracht voor die afdeling te werken. “Een opdracht met een kop en een staart en goed afgebakend,” zegt Bianca Rumpen, HRM Adviseur van gemeente Haarlemmermeer. “Wij vinden het belangrijk om een traineeship op deze manier in te steken omdat de organisatie hier het meeste baat bij heeft. Op deze manier voorkom je dat trainees meegaan in de reguliere stroom van werk.”

Outside the box

“Voor deze interne traineeopdrachten matchen wij ook anders. Zo werkt een trainee met een achtergrond in filosofie aan een opdracht over gebiedsgericht werken. Ze brengt met haar achtergrond een andere kijk mee die verfrissend en verrijkend werkt. Ook werken de trainees gezamenlijk aan groepsopdrachten die ook innovatie en vernieuwing brengen in de organisatie. Zo hebben de trainees pas een brainstorm georganiseerd met de insteek om met een heel andere kijk mee te denken over hoe we tijdens de eventuele bouw van een nieuw raadhuis onze ambtenaren goed maar ook zo goedkoop mogelijk kunnen huisvesten.”

DNA

Trainees hebben daarin tegen juist weer veel ervaring met onder andere de nieuwe manier van werken, dit zit gewoon in hun DNA. En de digitale wereld is hen zeker niet vreemd. Ze gaan van nature vanzelf mee in deze nieuwe manier van werken, ‘digital natives’ als het ware. Ze helpen de gemeente met de inzet en gebruik van de verschillende devices en over werken in de Cloud. Dit is een ontwikkeling waar Haarlemmermeer mee bezig is maar die versneld kan worden opgepakt door de trainees. Zij zijn opgegroeid in deze nieuwe wereld. “De meeste afdelingen kijken uit naar een trainee op hun afdeling. Ze zien wat de trainees te bieden hebben en hoe mooi die toegevoegde waarde is. Wij koesteren onze trainees en zijn super trots op deze nieuwe lichting.”

Ben jij een young professional en heb je interesse in een traineeship? JS Consultancy biedt vier verschillende traineeships: algemeen, young public control, ruimte & infra, sociaal domein. Lees meer over ons aanbod >>