Een goede regisseur verplaatst zich in een ander!

‘Wat u niet wilt dat u geschied, doe dat ook een ander niet.’ Deze tegeltjeswijsheid werd door mijn oma gepredikt en komt er voor mij op neer dat ik rekening moet houden met anderen. Belangrijker nog: dat ik de situatie ook vanuit de ander moet bekijken. Dat is soms best een uitdaging, en niet alleen voor mij…..

Ander perspectief

Zo zat ik laatst met mijn vrouw het tv-programma ‘De Verenigde Staten van Eva’ te bekijken. Eva Jinek was in Texas en constateerde een groot verschil tussen arm en rijk. Een van haar afspraken vond plaats bij een oliemiljardair van 87 jaar die ze onder meer de volgende vraag stelde: ‘Vindt u dat ze in Amerika op de juiste manier met arme mensen omgaan en draagt u daar een rechtvaardig deel aan bij?’. Het antwoord van de man leverde bij ons thuis een flinke discussie op.

De beste man had de laatste 17 jaar van zijn leven circa 600 miljoen dollar belasting betaald. Hield 150 mensen direct en 1500 mensen indirect aan het werk en werkt nog ieder dag. ‘Wat moest hij nog meer doen dan?’, vroeg hij aan Jinek. Vanuit het perspectief van deze man kun je stellen dat hij genoeg doet. Vanuit het perspectief van mijn vrouw was het niet genoeg. Zij keek naar zijn vermogen en zag al die ‘arme’ mensen die wellicht pech hadden gehad of geen kansen. In ieder geval vond ze dat hij wel meer kon betalen. Ik stelde aan de andere kant de man wel te begrijpen. Hij doet immers toch heel veel en blijkbaar zit het systeem in Amerika zo in elkaar dat dit mogelijk is. Heel veel begrip voor dat standpunt kreeg ik echter niet. Terwijl het enige wat ik deed, was even in de schoenen staan van die man om te zien wat hij zag. Uiteindelijk ben ik het natuurlijk volmondig eens met mijn vrouw.

Verleiden vanuit de ander

Enfin, even terug naar de kern van het verhaal. Het gaat erom dat je vanuit de situatie van de ander leert te kijken om te zien wat hij ziet. Als je dat kunt dan snap je ook beter waarom mensen reageren zoals ze reageren. Dan zie je wellicht mogelijkheden om de situatie te veranderen. Mogelijkheden die je daarvoor niet zag. Je kunt tegen die rijke man bijvoorbeeld wel zeggen dat hij meer moet betalen, maar dat zal weinig draagvlak creëren. Het is wellicht beter om hem te verleiden en aan te haken bij zijn ervaring. Hoe is hij zo ver gekomen? Wat heeft hij daarvoor gedaan? Welke kansen heeft hij gehad en gepakt? Hoe kan hij anderen helpen die kansen ook te pakken. En als hij dan ook nog nieuwe medewerkers kan opleiden…

Wat zie je?

In gesprek met collega’s die soms moeite lijken te hebben met ‘de situatie vanuit de ander te bekijken’, maak ik wel eens een tekening. Ik teken een rechthoekige tafel met aan beide kanten aan het hoofd een stoel. Op die stoel teken ik dan een mensje. Vervolgens teken ik het getal 9 op die tafel. Tenminste, zo ziet het er uit van de ene kant. Ga je echter aan de andere kant zitten dan zie je een… Juist!

Wilt u uw team uitbreiden met een regisseur die niet alleen oog heeft voor zichzelf maar ook voor de mening en visie van een ander? Neem dan contact op met Guido Termont, onze directeur Ruimte & Infra. Bel 06 – 33 32 19 61 of mail naar guidotermont@jsconsultancy.nl

Bekijk welke bijdrage onze professionals kunnen leveren binnen uw organisatie >>