Het hele brein, de hele controller

Onze wereld hangt van oordelen aan elkaar. Onze genen aangevuld met ervaringen (nature and nurture) bepalen in grote mate hoe wij als mens tegen de wereld aankijken. Ieder doet dat vanuit zijn of haar perspectief wat maakt dat het wonderbaarlijker is als wij elkaar WEL begrijpen in plaats van niet. Dus hoe moet je als controller naar jouw organisatie kijken, als rekenmeester of als psycholoog? Samen met het Zijlstra Center (VU) zorgen wij dat de eerste lichting van Young Public Controllers hier zicht op krijgen.

Ik heb twee jonge dochters van twee en vier jaar en ervaar daarmee wat het is om nog zonder (voor)oordelen naar de wereld te kijken: “Wat teken je lieverd, gras?” “Nee papa, streepjes.” Maar ook hoe het is als de emotionele kant van het brein nog de overhand heeft en daar ongeremd uiting aan geeft, bijvoorbeeld door een half uur tegen mij te staan foeteren omdat ik de tandpasta al op de tandenborstel had gedaan.

Vooroordelen en emoties. Wat moet je daar als controller nu mee? Je kunt het bijvoorbeeld terzijde schuiven in de stellige overtuiging dat de mensen de wereld zien zoals jij die ziet. Een reeks getallen leidend tot een volkomen logische uitkomst. De wereld als een grafiek. In het boek van Minnee & Verberg (Breinstijl@Work 2012) is iemand die zo denkt de Analyser, de logische denker, gericht op feiten. Volgens het model van Profile Dynamics® , waarbij mensen op kleur ingedeeld worden op basis van eigenschappen en gedrag, past een Analyser binnen het blauwe profiel. Je kunt echter ook proberen jezelf te verdiepen in de ander. Welk profiel past bij die persoon? Is het bijvoorbeeld een Visionair (geel) gericht op innovatie en inspiratie of een Autoriteit (rood) die gericht is op kracht, respect en besluitvaardigheid.

Jezelf verdiepen in een ander, waarom zou je dat doen?

  • Ten eerste omdat het je als public business controller helpt jouw organisatie en je collega’s beter te begrijpen. Onderzoek (Daniel Kahneman 2016) wijst uit dat optimistische managers een groter risico vormen voor de organisatie dan pessimistische of realistische managers. Als je dus weet wat voor vlees je in de kuip hebt, kun je daar het control-mechanisme op aanpassen.
  • Ten tweede omdat je jouw rol als public business controller in verandertrajecten effectiever invulling kunt geven. De meerwaarde van de “hele controller” (Siegel & Bryson 2013) zit namelijk op het managen van de verandering, door bijvoorbeeld “tegenkracht” te organiseren als projectteams niet succesvol zijn of als er risico’s dreigen te ontstaan. Ook daarvoor heb je inzicht nodig in de wijze waarop mensen besluiten nemen of hoe zij in het leven staan.

Het antwoord op de vraag of je als public business controller dus een rekenmeester (neem dit niet te letterlijk) of psycholoog moet zijn, is natuurlijk een beetje van beiden. Wees een “hele” controller.

Wilt u uw team versterken met een young professional die leert wat het is om een “hele controller” te zijn? Neem dan vrijblijvend contact op met Herrie Geuzendam, onze directeur Bedrijfsvoering. Bel 06 – 20 21 82 27 of mail herriegeuzendam@jsconsultancy.nl