Kennistrip trainees op ‘Zwitsalterrein’ in Apeldoorn

Onderdeel van het (opleidings)programma voor trainees via de Public Academy van JS Consultancy is de zogenaamde kennistrip die een aantal trainees voor de rest van de groep organiseert.

Half januari brachten trainees van de gemeente Haarlemmermeer zodoende een bezoek aan de gemeente Apeldoorn. Daar lieten de trainees Ellen van den Berg en Jurriaan Mens de rest van de groep kennismaken met het zogenaamde Zwitsalterrein. Waarom eigenlijk?

Trainees JS Consultancy

Ellen van den Berg werkt als trainee bij de gemeente Apeldoorn op de afdeling communicatie. Hier is ze onder andere strategisch communicatieadviseur. “De mensen uit onze groep waren benieuwd hoe het er in onze gemeente aan toe gaat. Onlangs hadden we een opleidingsdag over projectmatig creëren en dat vonden Jurriaan en ik erg boeiend. Toen we het verzoek voor een werkbezoek kregen, waren we het er al snel over eens dat we onze nieuwe kennis over projectmatig creëren wilden inzetten.

Locatieprofiel voor Zwitsalterrein

We bezochten onder meer het terrein waar lange tijd de Zwitsalfabriek heeft gezeten. Sinds 2012 staan de gebouwen leeg. Op het terrein  staan een aantal fabriekshallen  en een opzichtershuisje. Nu al is daar een mooie mix van ondernemers en maatschappelijke organisaties te vinden. Binnen Apeldoorn zijn we druk met een locatieprofiel voor ontwikkeling van dit gebied en het leek ons een boeiende casus in het kader van ‘projectmatig creëren’ om daar met elkaar verder over na te denken.” De groep kreeg tijdens de rondleiding een beeld bij het terrein en dacht vervolgens na over de mogelijke vormen waarop het terrein beheerd kan worden.

Terugkoppeling aan de projectleider

Aan het einde van de dag gaf de groep een terugkoppeling aan de gemeentelijke projectleider van het terrein. “Het heeft hem geholpen om weer met een frisse blik te kijken naar het vraagstuk. Ook wij als trainees van Apeldoorn raakten zelf weer ‘gereset’ bij de open blik van de rest van de groep.”

De waarde van trainees

Het is opvallend hoe snel het went bij de organisatie waar ze werkt, vindt Ellen. Juist de frisse blik van de andere trainees maakte dat duidelijk. “Als trainee heb je veel kans om veel vragen te stellen en medewerkers te bevragen als het gaat om de manier van werken. In het begin deelden we dan ook veel verbazingen met elkaar. Waar we als trainees bij Apeldoorn bijvoorbeeld nu mee bezig zijn, zijn inspiratiesessies waar medewerkers aan elkaar te laten zien waar zij zich zoal mee bezighouden. We ontdekten bijvoorbeeld dat de mensen van beheer en onderhoud hun eigen unieke Apeldoornse zadenmixen maken. Een mooi voorbeeld van kennis en kunde binnen onze organisatie, waarvan wij het belangrijk vinden dat dit andere collega’s inspireert in hun eigen werk. Op die manier proberen we ook collega’s weer met een frisse blik naar hun werk te laten kijken.”

Kan uw team ook de frisse blik van een young professional gebruiken? Neem contact op met Michel Kollau, directeur Sociaal Domein. Bel 06 51 13 57 93 of mail naarmichelkollau@jsconsultancy.nl.