“Met trainees halen we kwaliteit en vernieuwing in huis”

Net van de universiteit en dan een uitdagende start van je carrière? Voor elf talenten wordt die droom werkelijkheid. Gemeente Haarlem hield onlangs met JS Consultancy een selectie- en wervingsprocedure voor het vinden van jong talent voor een traineepool met acht boeiende profielen. Uiteindelijk bleek tijdens de selectiedag dat er zoveel kwaliteit en talent aanwezig was dat de gemeente drie trainees extra heeft aangenomen.

De nieuwe trainees! Foto eigendom gemeente Haarlem, fotograaf Jurriaan Hoefsmit.

De nieuwe trainees! Foto eigendom gemeente Haarlem, fotograaf Jurriaan Hoefsmit.

Marja van de Bijl, opleidingsadviseur en projectleider traineepool gemeente Haarlem: “De keuze voor trainees is eenvoudig: we zijn een vergrijzende organisatie met een gemiddelde leeftijd van 48 jaar. Dit alleen al is voor ons een uitstekende reden om met trainees te werken. Het is goed om deze nieuwe generatie binnen te halen, ook om aansluiting bij de arbeidsmarkt te houden. De trainees zijn vernieuwend in hun aanpak. Bovendien maken ze volop gebruik van hun netwerk en contacten met andere overheidsorganisaties die aan het opleidingsprogramma deelnemen. De kennis die ze hierin opdoen nemen ze mee. Wij kunnen vooraf geen baangarantie geven, wel is het streven dat na afronding van het traineeship er een aantal van hen in dienst wordt genomen.”

Oprechte nieuwsgierigheid

“We hebben al eerder met trainees van JS Consultancy gewerkt. De eerste keer waren dat er drie, allemaal binnen één hoofdafdeling. Andere hoofdafdelingen zagen toen welke kwaliteit de trainees met zich meebrachten en ook hoe leuk het was. Al die vragen die ze stellen, de oprechte nieuwsgierigheid. Nieuwe meningen ook, in een organisatie die eerlijk gezegd behoorlijk dichtgetimmerd is. ‘Dat willen wij ook wel’, was toen de reactie.
Met  elf mensen hebben we een ware traineepool, waarbij de talenten ook rouleren. De eerste periode werken ze een jaar op de afdeling, daarna tweemaal een half jaar op een andere afdeling. De vorige keer hadden we drie trainees binnen één hoofdafdeling; nu zijn de talenten zichtbaar in de hele organisatie. Iedereen kan daarmee de frisse blik en het analytische denkniveau van de talenten ervaren.”

Nieuwe uitdagingen

“Mooi van de trainees is dat ze nog niet zo geconformeerd zijn aan een werkplek en daardoor in de organisatie niet direct als ‘van die of die afdeling’ bestempeld worden. Ze willen graag uitgedaagd worden en nieuwe dingen proberen. We stimuleren hen om elkaar op te zoeken en kennis met elkaar te delen en moedigen hen ook aan veel te vragen. Laat ze maar uitzoeken hoe het zit. Met trainees halen we kwaliteit en vernieuwing in huis. Bovendien zijn ze nog niet helemaal ingekleurd in de zin van dat ze al helemaal precies weten ‘dat wil ik en dat kan ik.’ Ze zijn gretig, staan open en pakken veel op.”

Wilt u ook aan de slag met een van onze trainees? Neem contact op met Frank Puchala, senior adviseur. Bel 06 33 32 19 80 of mail naar frankpuchala@jsconsultancy.nl