Regie en relaties

Mijn ouders hebben een boot. Beter gezegd: een klassiek scheepje. Gebouwd rond 1930 op een werf in Amsterdam. Geklonken stalen onderbouw en een teakhouten bovenbouw. In de oorlog heeft het scheepje nog verstopt gelegen onder een hooiklamp, maar is na jaren zwoegen prachtig gerestaureerd. Met dat scheepje varen mijn ouders in de zomermaanden heel Nederland door en trekken ze veel bekijks. In iedere haven waar ze aanleggen is mijn vader dan ook steevast binnen vijf minuten hele gesprekken aan het voeren met andere schippers. Inmiddels heeft hij zijn schip niet meer nodig om het contact te leggen. Het is een soort tweede natuur geworden en ‘hij heeft de klets aan zijn kont hangen’, zegt mijn moeder dan. Hij is dan ook regelmatig ‘kwijt’!

Makkelijk in relaties

Gemakkelijk contact leggen is iets wat voor een regisseur tweede natuur moet zijn. Een regisseur is een netwerker pur sang en wat mij betreft breed georiënteerd en oprecht geïnteresseerd. Hij of zij kan goed verbinden en weet de input van zijn omgeving ruimschoots op waarde te schatten. Niet door veel aan het woord te zijn, maar door te luisteren.

Kampioen samenwerken

Als kampioen samenwerken zoeken ze ook stakeholders met een bepalende rol in de samenleving. Een inspirerende regisseur kan veel bereiken en dat ziet zijn omgeving ook. Daarmee zijn ze vaak een goede ingang voor hun omgeving die iets wil van zijn gemeente!

Het netwerk dat ze op die manier bouwen is ook van groot belang:
– om te bepalen of doelen bereikt worden,
– om te monitoren en zeer nuttig voor analyses,
– om te bepalen welke richting het op moet.

De netwerkrol

Wat vraagt die netwerkrol van de regisseur? Allereerst ondernemerschap. Een regisseur moet het lef hebben om nieuwe paden te betreden. Dat vraagt een actieve houding en blik naar buiten. Een krachtige politieke antenne zorgt voor vertrouwen bij de bestuurder en zijn omgeving. Hij of zij zet daarmee ook op de juiste momenten de bestuurder in zijn kracht en houdt hem of haar uit de wind. Een regisseur kan daarom niet alleen goed luisteren, maar ook de juiste vragen stellen op de momenten dat het nodig is.

Wilt u uw team uitbreiden met een regisseur die lef, een actieve houding en een blik naar buiten heeft? Neem dan contact op met Guido Termont, onze directeur Ruimte & Infra. Bel 06 – 33 32 19 61 of mail naar guidotermont@jsconsultancy.nl

Bekijk welke bijdrage onze professionals kunnen leveren binnen uw organisatie >>