Werkt u al in ‘squads’ of innoveert u vanuit afdelingen?

ING is ‘over’ en is daarmee in de bancaire sector een voorloper. Je werkt niet meer binnen een afdeling, maar in een multidisciplinair team (squad) aan een bepaald resultaat of een innovatie. Het doel? Snelle innovatie en een vergroot aanpassingsvermogen om in te spelen op klantwensen en de markt.

De barrières tussen de afdelingen moesten eruit en dat werd zichtbaar gemaakt door de plafonds door te breken van de verschillende verdiepingen. Misschien symboolpolitiek, maar het maakt wel duidelijk waar de IT-club van ING voor wil staan: geen eilandjes meer, maar een holistische blik op het product en de ontwikkeling daarvan (Financieel Dagblad vrijdag 16 oktober).

Gemeenten barsten van de eilandjes en vergaderen zich een slag in de rondte om de afstanden hiertussen te overbruggen. Soms met enig succes, vaak niet.

De wijze van organiseren van een gemeente is weliswaar met de klant in beeld, maar de politiek heeft een belangrijke stem in wat er op de werkvloer gebeurt. Integraal sturen vanuit de collegetafel is een uitdaging. Dat heeft zijn weerslag op de afdelingen, maar ook op de controlfunctie die iets wil met sturing en informatiemanagement.

Cyclus kleiner of groter?

Maar laten we klein beginnen: wat als we weer in een team zouden werken aan het realiseren van een beleidsdoelstelling of verandering, maar dan met de strateeg, de beleidsmedewerker, de uitvoerder en de toezichthouder of controller? Zouden we dan tot uitvoeringsgerichter beleid komen dan nu? En zou de cyclus van beleid naar uitvoering naar beleid dan sneller kunnen of kleiner worden zo u wilt? En krijgt u dan minder grip of juist meer?

Kortom, hoe innoveert uw gemeente eigenlijk en welke rol speelt u daar als manager of controller in? Doet u dat nog top-down met een paar slimme jongens en meisjes van beleid (realisatie of de strategische club) of bent u al bezig met die roemruchte ‘holistische blik’? En durft u echt al los te laten of wilt u nog iets bijdragen terwijl de echte kennis elders ligt? Op de werkvloer namelijk…

Maak kennis met ons innoverende public business controllers! Bel Herrie Geuzendam, directeur Bedrijfsvoering, op 06 20 21 82 27 of mail naar herriegeuzendam@jsconsultancy.nl